Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Všimol som si jednu zaujímavú vec. Že kojenie na verejnosti vadí paradoxne hlavne ženám. Pred pár dňami som mal o tom debatu so svojou známou a tá bola tiež striktne proti. Že vraj je to trápne pre okolie. Pritom sama má 3 deti.

Ako muž sa na to dívam asi takto: Ten istý erotický objekt v rôznych situáciách vzbudzuje úplne rôzne pocity. Odhalené ženské kalhotky či podprsenka na verejnosti pôsobia úplne inak ako ženské plavky na verejnom kúpalisku. To isté platí aj o ženskom ňadre. Pokiaľ by si ženská "vyvalila" bezdôvodne svoje prsia na verejnosti, tak by to asi nebolo dôstojné. Pokiaľ však ženské ňadro slúži na to, aby zahnalo hlad malého človiečika, tak je to absolútne v poriadku. Ako muž pri pohľade na kojacu ženu nevidím žiadny náznak erotiky - vnímam to skôr ako jeden z najkrajších obrazov, aký život môže poskytnúť. 

V mojej prítomnosti kojila moja sestra či manželka môjho kamaráta - a nikto s tým nemal najmenší problém.

Ak tam niekto cíti náznak exhibicionizmu, môže mať do určitej miery pravdu. Ale ja ten exhibicionizmus vidím v úplnej inej podobe - každá matka sa chce ukázať, že je dobrá matka, že správne pristupuje k výchove svojich detí. A u žien, ktoré to odsudzujú, cítim určitú závisť, že iná žena robí to, čo oni nemohli/ nechceli/ báli sa robiť...

0 0
možnosti
Foto

Když (na) to máš, tak to ukaž ;)

1 0
možnosti

Mám již 3. dítě. Obě starší (21 a 18) jsem každé kojila přes 2 roky v době, kdy nejen, že nebyly intimní zóny v obchodních centrech, ale nebyla ani obchodní centra. S nejmladším (1 rok) jsme je vyzkoušeli 2x, a to při vánočních nákupech. Jindy se obchodním centrům i velkým nákupům s miminkem zkrátka vyhýbám, nemyslím, že by to miminku přinášelo něco jiného než diskomfort a vytržení z režimu. 

Nepatřím k matkám exhibicionistkám, vždy jsem se snažila zachovat soukromí sobě i dítěti, ale na druhou stranu považuji možnost nakojit dítě, když to ono vyžaduje, za jednu z mnoha svobod. Kojila jsem na různých místech a i přesto, že jsem se vždy snažila se zakrýt a "zneviditelnit" věřím, že se mohli najít i lidé, které mé počínání pohoršilo. A upřímně, je mi to jedno. Zdůrazňuji, že děti větší jsem kojila již jen v domácím prostředí a většinou jako tišící prostředek před spaním.

Vidím to i z té druhé strany, kdy občas má maminka s hladovým a unaveným miminkem, peroucím se s přeplněným ňadrem, tolik práce, že nejen že by jí plena překážela, ale nemá na její použití či ustavičné upravování (mně jí například děti neustále strhávaly a z pod trička vykukovaly) jediné pomyšlení, protože saturované dítě je pro ní priorita.

V cizině je naprosto normální, že rodiny s dětmi všeho věku chodí do restaurace, děti tam přebalují, kojí, nechávají skákat jim po hlavě a obtěžovat jiné zákazníky a nikdo se nepohoršuje a nikdo je nenapomíná!

Jako okolojdoucí divák jsem většinou dělala, že scénu nevnímám a pokud by šlo o něco, co by hraničilo se společenským faux paux, určitě bych se snažila matce být nápomocna, nikoliv ji ještě více ztrapňovat či situaci jinak vyhrocovat.

1 1
možnosti

Nevím, jestli se mohu vyjádřit jako otec dvou již dospívajících dětí.

Obě naše děti manželka kojila do cca 9 měsíců, a když to jinak nešlo, tak třeba na lavičce v parku, nebo v kupé ve vlaku.  Převážná většina kolemjdoucích byla natolik civilizovaná, že prostě předstírali, že si toho nevšímají.

3 0
možnosti

Vůbec nechápu, že podobná záležitost dokáže vyvolat vlnu hysterie a rozdělit matky na dva nesmiřitelné tábory. Není to - prakticky jako všechno v poslední době - spíš problém (ne)tolerance skupin obyvatel s jiným názorem? Vy nejste asi ochotna si připustit, že žijeme ve svobodné společnosti a tudíž se lidé budou chovat svobodně, tj. podle svého přesvědčení a povahy. Mě se také nelíbí dnešní exhibicionismus jisté skupiny obyvatel, ale pokud nikoho neomezují, tak proč bych to měl řešit? Je to přeci každého věc...Rv

0 0
možnosti

Tak ony taky platí jakési nepsané estetické normy. Takže nevidím důvod, proč ostentativně vystavovat na odiv mlékem nalité "pětky", když to lze i na veřejnosti udělat naprosto decentně, jak popisuje autorka.

5 0
možnosti

R^ jsem ráda, že to stejně jako já bezdětná žena vidí i matka! A nejhorší je takové veřejné kojení již většího dítěte...

1 0
možnosti

No jeste byste mohla napsat, jak je Vam odporne, kdyz necha matka vymocit male dite na ulici, treba do kanalu. A co teprve holcicky.... A co teprve vetsi dite.....

0 0
možnosti

Kdyz to nevadi te pani, tak proc z toho mate problem? Prsa na nas lezou kazdou chvili nekde z televize, tak co?

Zkuste na pani priste zavolat policii a tvrdit, ze budi verejne pohorseni. Posla Vas do haje. Rvat na verejnosti taky neni slusne a presto se to deje.

3 0
možnosti

to 'taky' v posledni vete je jaksi navic

0 0
možnosti
Foto

Máte můj souhlas, ono je to mateřství dnes z extrému do extrému, plné póz a poloh a čím dál tím víc matek to pojímá jako nějakou soutěž, či co....takže máte pravdu - intimita přísluší v podstatě celému soukromému životu.R^

2 0
možnosti

a proc Vam vadi, ze jine matky spolu soutezi?

0 0
možnosti

Vy máte teda starosti ;-D

0 0
možnosti
Foto

Mně to nevadí. Ostatně kojící matku vidíte na veřejnosti poměrně vzácně. Vaše starosti bych chtěl mít. :-)

2 0
možnosti
  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1466x

Seznam rubrik