Už žádné vaření, ale šup sem "šoumeny" aneb pro sledovanost kohokoliv

30. 03. 2017 8:01:00
Televizní pořad věnovaný amatérským kuchařům, kteří mají možnost předvést zde svůj kulinářským um, v poslední době zdárně spěje do bažin českého šoubyznysu, aby v bahně deklasované zábavy časem upadl v zapomnění.

Kuchařská reality show, kde se každý týden sejde pět soutěžících, aby si vzájemně uvařili, společně povečeřeli a následně pak ohodnotili body soupeřovo menu, byla naším diváckým národem po dlouhou dobu velmi oblíbena. A těžko říci, kdy přesně nastalo období zvratu a z gurmánské záležitosti se tak stala hra na psychologii postav.

Pryč jsou ty časy, kdy kuchtíci připravovali večeři se snahou a zájmem, v seriozních (víceméně) domovech a vyhrával logicky ten, jehož menu zachutnalo ostatním nejvíce. "Bejvávalo...."

V poslední době tento pořad působí spíše jako hitparáda exotů, kteří se snaží buď si užít svých pět minut slávy anebo pro výhru udělají cokoliv, byť za cenu hrané trapnosti. Samozřejmě, že se občas objeví i člověk nevymykající se normálu, s chutným jídlem v příjemném bytě...-ale těch je čím dál menší hrstka. A to především proto, že průměrně obyčejný hostitel nezvýší diváckou sledovanost tolik, jako prapodivné individuum, které se vám čas od času zjeví na obrazovce a vy do první reklamy bilancujete nad otázkou "Kam to lidstvo spěje"?

Soutěžících, kteří by zasloužili košili s dlouhými rukávy zavázanými vzad, se objevila spousta a stejně tak i těch, kteří by měli dostat papírek s předpisem na nějaké ty léky s tlumícím účinkem nebo se zkrátka aspoň necpat do televize. Ale věhlasnou korunu idiocie tomu všemu nasadily díly z minulého týdne, kterým bezpředmětně vévodil Karel Ondrka. Člověk, který vyvolal vlnu lítosti na straně jedné a zároveň strhl lavinu odporu na straně druhé. Člověk, který napálil celý divácký národ (a my mu to "sežrali i s navijákem"). Člověk, který podvodem ukázal, o čem tento pořad vlastně je!

Když se po skončení této série provalil Karlův podvod a ukázalo se, že žádným Tourettovým syndromem netrpí, nespí v rakvi, není gerontofilem a na polici nemá sbírku uren s popelem svých milenek, odstartoval mediální humbuk a provalily se fakta o reálném životě pana Ondrky. Načež započala mediální smršť v druhém kole. O co přesně tomuto soutěžícímu vlastně šlo, je záhadou. Že bude muset nyní čelit drsným obviněním a útokům slovem řečeným či psaným, to mu nezávidíme. Ale nutno říci, že mnohým tento muž otevřel oči. Nasadil tu věhlasnou korunu idiocie principu tohoto pořadu a zároveň i nám divákům. Přestože jeho menu bylo v pořádku, nízkým bodováním se hodnotil Karlův životní styl a projevy jeho (domnělé nemoci), což už s jídlem nemá nic moc společného.

Zkrátka i za cenu svého osobního ztrapnění a vystavení se všem následným rizikům, dosáhl (ať už to bylo jeho cílem či nikoliv) toho, že mnozí si uvědomili neobjektivnost principu hodnocení této soutěže a celkově úpadek pořadu - sledovanost raketově vystřelila jen díky extravagantnímu chování s příměsí vulgarit, hádek, urážek a "rozflákaného" nábytku a ne kvůli samotnému vaření. A jestli to mělo být jeho záměrem, tak uznejme, že se to Karlovi povedlo naprosto geniálně.

No ne?

Takže "Ruličky do ručky" a vaření ZDAR!

Autor: Šárka Podhányiová | čtvrtek 30.3.2017 8:01 | karma článku: 20.54 | přečteno: 710x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 24.72 | Přečteno: 422 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.40 | Přečteno: 298 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.77 | Přečteno: 518 | Diskuse
Počet článků 40 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1466

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...