Zákaz šíření satanismu aneb jak to nedomysleli

22. 11. 2016 8:02:00
Cedule "Zákaz šíření satanismu" pod názvem městečka Valašské Klobouky může zprvu působit jako vtip-lidově řečeno "pšouk do tmy". Ale nenechte se zmýlit, neboť se nejedná o recesi, nýbrž o holý fakt.

Vše odstartovalo zrušení koncertu metalové kapely Tőrr, která měla vystupovat ve zdejším kulturním domě. Pod nátlakem stížností místních obyvatel, město vystoupení zatrhlo a mezi kapelou, jejími fanoušky a odpůrci započaly nejen slovní a písemné tahanice o váhu spravedlnosti a svobody slova v naší zemi.

Trnem v oku stěžovatelů bylo údajné podněcování násilí a zla, což pro obyvatelstvo, které je zde ze tří čtvrtin silně nábožensky založeno, je pravděpodobně už i samotný metal jako takový. Nejsem propagátorem temno temných pekel, nemaluji pentagramy kudy chodím, metal neposlouchám a stejně tak ani neoplývám potřebou přibíjet krucifixy na každou volnou zeď. "Žij a nech žít, ale vodcamcať pocamcať",toť mé motto.

A právě proto mne tato vyhláška zprvu zaskočila, ale sekundárně nutno uznat, že pobavila. Jestlipak ono to nebylo poněkud kvapné opatření, nad jehož platností vyvstává nejedna otázka bilancující na hranici absurdity?

Propagace násilí a zla nás válcuje celodenně v televizi, v rádiu, všude kolem nás, takže těžko říct, zda se v onom městě zavedou i rušičky signálů desítek TV stanic, kde běží všechny ty rádoby kriminálky s americkými městy v názvu...

A ono i taková klasická sobotní zábava v místních luzích a hájích nezřídka kdy probíhá v duchu "Když se u nás chlapi poperou", aniž by se dále hlouběji vyšetřoval a trestal spouštěč podnícení násilí a zla - ať už Slávek očesal Lojzkovy trnky nebo to v nich vyvolal metal... Zrušit tedy také tancovačky?

Na oplátku městu, příznivci "zakázaných" požadují zase zrušení koncertu vánočního, který pořádají pro změnu křesťané. Ano, i tento požadavek je určitě na hlavu postavený a hodně nadsazený, ale uznejte, že ve své podstatě a samotnému jádru věci se jedná o jeden a ten samý princip, takže není se čemu velice divit, že?

Jak se bude nadále vyvíjet souboj koncert proti koncertu, toť otázka.

Ale co mne opravdu zaujalo je fakt, že se blíží datum oslav svátku sv. Mikuláše a právě ve zdejších končinách, kde pobíhají po večerech tradiční čerti už týden dopředu, vyvstvává nyní problém. Bude snad 6. prosince chodit světec s berlí sám jen v doprovodu anděla, zatímco zbytek skupiny vyčká společně se smrtkou a dalšími pekelnými postavami za městem? Vyhláška zní jasně, nebo ne?

Tradiční valašské kostýmy čertů jsou opravdu precizní a směle mohou konkurovat rakouským Krampusákům. Ohavná ručně dělaná maska s hrůzostrašným výrazem, mohutný ovčí kožích omotaný rezavými řetězy, krvavě rudé plátno kolem pasu a těžké zvonce, které už z dálky zlověstně řinčí, dokáží zúžit hrdlo popravdě i dospělým. Budou muset snad místní pánové naklikat fotky kostýmu, který se mnohdy dědí z generace na generaci a prodat jej na e-shopu?

Zákon je zákon, přes to nejede vlak, takže město přeci nemůže dopustit, aby ďáblovi zplozenci běhali beztrestně po ulicích a šířili tak satanismus, když se zakázal dokonce i koncert za zavřenými dveřmi kulturáku. Chápu to správně?

Letos upustím od návštěvy tohoto městečka, vzdám se dojemného vánočního koncertu (jestli tedy nějaký bude) a nebudu ani riskovat setkání se zbloudilým čertem, neboť bych koketovala s hranicí zákona.

Úžasné masky a celkovou atmosféru lze zažít stejně tak třeba i ve Valašské Polance, Lidečku, Horním Lidči... (viz. videa na internetu) - zkrátka tam, kde za selfíčko s pekelníkem, zůstane váš výpis z trestního rejstříku čistý ( nebo aspoň bez nového záznamu!).

Každopádně jak dlouho vyhláška vydrží, než zákonodárcům dojdou všechny dodatky a vyjímky, těžko říct, protože zákaz jedné kapely sice vyřešili, ale faktů k oponování přibývá...

Ono se nadarmo neříká: "Dvakrát měř, jednou řež!"

Autor: Šárka Podhányiová | úterý 22.11.2016 8:02 | karma článku: 25.17 | přečteno: 1274x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Zlín

Mirka Pantlíková

„Pane policajte, máte pumpu?“

K napsání tohoto článku o úsměvných příhodách s našimi vnuky mě inspiroval článek blogerky Jitky Štanclové, ve kterém popisuje zážitky ze svého „babičkovského“ života.

19.7.2022 v 17:35 | Karma článku: 21.45 | Přečteno: 739 | Diskuse

David Kalčík

Začátek roku jak vyšije

Na silvestra si přátelé přejí hodně štěstí, hlavně zdraví, což je opravdu hezký zvyk. U nás ten nový rok nezačal zrovna podle mých představ.

17.1.2022 v 9:26 | Karma článku: 20.43 | Přečteno: 614 | Diskuse
Počet článků 40 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1466

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...